Yelkenli Tekne Devrilir mi?
Ağır deplasmanlı yelkenli bir tekne sadece rüzgar gücüyle devrilmez. Teknenin dengesini; tasarımı, ağırlığı ve arması belirler. Rüzgarı yandan alan yelkenli teknelerin tamamı yan yatar, bunu dengelemek için bazı karşı kuvvet veya ağırlıklara ihtiyaç vardır.
Teknelerin su hattının altında aynı düşey doğrultuda yüzme merkezi ve ağırlık merkezi vardır, yelkenli teknelerin sahip oldukları salma ağırlık merkezini derine çeker.
Yelkenli tekne rüzgar etkisiyle yan yatmaya başladığında yüzme merkezi de yattığı yönde kayar ve bu yeni noktadan kaldırma kuvveti oluşturur, ağırlık merkezinin ise yeri değişmez. Bu iki merkez arasında oluşan moment etkisiyle yüzme merkezi ağırlık merkeziyle aynı doğrultuya gelmeye çalışacak ve tekneyi doğrultacaktır.
One Yacht olarak bu sektördeki en önemli sorulardan birine siz değerli kullanıcılarımıza cevap vermekten mutluluk duyarız.
Ancak, rüzgar şiddetini arttırdığında, yan yatan teknenin yelken alanı izafi olarak küçülür, rüzgarı tutan kısmı azalır, 90° yan yattığında neredeyse sıfırlanır. Bu seviyede salmanın doğrultma momenti de en fazladır. Açık denizde şiddetli rüzgara büyük dalga oluşumları da ekleneceği için devrilme olabilir, ancak tek gövdeli tekneler tamamen ters kapak olsalar bile yine salma ağırlığı sayesinde tekrar düzelirler.
Dolayısıyla, kırılan yüksek dalga oluşumunda dalgayı yandan değil önden veya baş omuzluktan almak tercih edilmelidir.
Yelkenli Tekne Devrilir mi?
Sert havada gücünü kaybeden bir yelkenli tekne devrilmeye yatkındır. Yelkenli tekneler denize elverişli dikkatle yapılmış bir yüzerlik ve ağırlık merkezi hesabıyla alabora olmaya dirençli olarak tasarlanırlar. Doğru yönetilip güçlerini koruyabildikleri sürece fırtına derecesine yakın havalarda bile göreceli olarak yelkenli tekneler devrilmeye bağışıklıdırlar.
Denizlere baş vermeyi sağlayacak bir deniz demiri olmadıkça tekne rüzgar ve dalgaları bordadan (geminin dibinden güvertesine kadar uzanan yan kısmı.) almaya başlar.
Bu konumda yapısal hasarlar oluşabilir ve hasarlı yerlerden alınan su, eğer ciddi miktarlara ulaşırsa tekne geri dönülmez bir şekilde devrilebilir.
Yelkenli Tekne Güvenilir mi?
Yelken, düşünüldüğünün aksine oldukça güvenli bir uğraştır. Hem hayati riskler hem de basit kazalar açısından değerlendirildiğinde, diğer doğa sporlarına kıyasla çok daha az sorun yaşandığı bilinmektedir.
Teknenin genel durumu, güvenlik ekipmanlarının sayısı ve standartları, ekibin tecrübesi ve eğitimi ile seyir sırasındaki hava/deniz durumu güvenlik ile ilgili karşılaşılabilecek sorunların başlıca nedenleridir.
Bu sebeple, bir tekneye ilk olarak binildiğinde kaptan veya tekne sahibi tarafından verilen güvenlik brifingi oldukça önemlidir.
Acil durum söz konusu olduğunda, teknede bulundurulması gereken teçhizatın nerede olduğunun ve nasıl kullanılacağının bilinmesi sorunların çözülmesi ve kazaların engellenmesi açısından çok önemlidir.
Yelkenli tekneler yapıları gereği her türlü deniz- hava şartında en güvenli tekne sınıfı olarak kabul edilir. Modern yelkenli tekneler direkleri suya girecek kadar yan yatsa bile kendiliğinden doğrulur.
Herhangi bir sebeple ters (alabora) dönse bile su alıp batmazlar, fırtına şartlarında bile seyir yapabilecek güvenlik ve imkanlara sahiptir.
Yelkenli Tekne ile Rüzgara Karşı Nasıl Gidilir?
Yelkenli teknelerle ilgili en çok merak edilen konu rüzgar üzerine doğru nasıl ilerlediğidir.
Yelkenli tekneler rüzgara yaklaşık olarak en fazla 45 derecelik bir açıyla yaklaşabilirler, bundan daha dar açılarda yelkenler dolmamaya başlar ve ilerleme durur.
Eğer ulaşılmak istenen yer rüzgarın geldiği yöndeyse, tramola diye adlandırılan, rüzgarüstüne yapılacak 90 derecelik dönüşlerle, zigzaglar çizerek, hedeflenen noktaya varılır.
Yelkenli, rüzgar gücünden yararlanarak yol almak üzere inşa edilen bir çeşit teknedir. Bu tekneler, itme ve emme kuvveti denilen iki prensip yardımıyla hareket eder. Yelkenli tekneler tam rüzgar üzerine gidemezler ama rüzgara 45 hatta bazen daha düşük açılarda ilerleyebilirler.
Teknenin tasarımı ve kabiliyetine göre açı azalabilir. Eğer ulaşmak istenilen nokta tam olarak rüzgarın geldiği yerde ise, buraya belli sayıda tramola atarak yani zigzaglar yaparak ulaşılabilir.
Göcek günlük tekne kiralama nasıl yapılır? Özel günlerinizde ve eğlenceli vakit geçirmek istediğiniz...
Deniz ve rüzgarın muhteşem uyumu, doğaya ve yelkene ilgi duyanlar için adeta bir tutku haline gelir....
Çeşme Yelken Okulu, denizcilik dünyasına adım atmak isteyen herkes için eşsiz bir fırsattır. Denizin...
Yelken kiralama, bir tekne sahibi olmadan açık suları keşfetmenin zahmetsiz bir yolu olarak popülerd...
Kaptansız yelkenli kiralama hizmetimiz ile sizlerleyiz. Yelkenli kiralama ile ilgili tüm detaylar iç...
Yat Kiralama hizmeti burada! İstanbul, Göcek, İzmir ofislerimizle tekne, yelkenli yada yat kiralamak...
IYT (International Yacht Training),tüm dünya da profesyonel olarak ya da eğlence amaçlı yelken ve de...
Deniz sevgisiyle yanıp tutuşanların yelken sporuyla buluştuğu nokta: İstanbul Yelken Okulu. Bu makal...
Bodrum Yelkenli Tekne Kiralama hizmetimiz ile sizlere unutamayacağınız bir deniz turu yaşatmaya hazı...
Fethiye’nin en gözde tatil beldelerinden olan Göcek’te denizin ve güneşin tadını çıkarmak istiyorsan...
Fethiye, Türkiye’nin güneybatısındaki Ege Denizi kıyısında yer alan bir tatil beldesidir. Temiz ve s...
Deniz araçlarına ilgi duyanların sayısı gün geçtikçe artmakta. Özellikle motorlu ve yelkenli yatlar...
Yatçılık, denizcilik dünyasında heyecan verici ve özgürleştirici bir spor ve hobidir. Ancak yat kull...
Deniz aktiviteleri arasında sevilen bir yere sahip olan yelkencilik faaliyetleri gün geçtikçe popüle...
Kiralık Yelkenli Tekne ihtiyacınızı karşılamak için One Yacht burada! Yelkenli denildiğinde akla ilk...